Glogerfestspillene
Hjem

Pubbanner

Illustrasjon banner GFS2019

Stjernenattbanner

Glogerfestspillene 2019

Testosteron 450x450Musikkensemblet Traktor legger mannsrollen under kniven når forestillingen «Testosteron» settes opp i Kongsberg Musikkteater lørdag under Glogerfestspillene. Forestillingen befinner seg i skjæringspunktet mellom teater, stand-up og opera og hadde urpremiere under Kirsten Flagstad Festivalen i 2018.

Ensemblet Traktor har stort publikumstekke og byr på seg selv. «Testosteron» er et spenstig skråblikk på mannlig livskrise og har fått svært gode kritikker, så publikum kan forvente seg en musikalsk komedie med humor, sjarm og litt vemod.

Lag for lag

«Testosteron» er en forestilling om hva som skjer med mannen når kulemagen vokser, testosteronet er i fritt fall og selvrespekten tar ferie. Den skreller seg nådeløst innover, lag for lag. Frank Havrøy spiller en sentral rolle i stykket og har skrevet stykket sammen med Lars Erik Holter. - Selvbiografisk er det ikke, men det er klart at man trekker på erfaringer fra sitt eget liv. Og fra andres. Jeg har stått i lignende ting selv og har venner som opplever at livet rykkes opp med rota. Det skjer mye som er opprivende når man kommer opp i en viss alder, sier Havrøy, og fortsetter - Vi har å gjøre med en fyr som har mistet selvrespekten og ikke finner ut av hvem han er. Han tenker at dersom han bare hadde vært en skikkelig alfahann, slik som western-helten Morgan Kane, så hadde alt løst seg. 

Arve Tellefsen 450x450Glogerfestspillene 2019 nærmer januar seg med stormskritt. Programboken skal være klar til programfesten i slutten av oktober, men vi kan allerede nå røpe at Norges mest anerkjente og folkekjære musikere kommer til Kongsberg i januar.

Arve Tellefsen har tatt den klassiske musikken inn på folkelige arenaer, og åpnet nye dører for denne genren. Han er en markant skikkelse i norsk musikkliv, og hans evne til å fengsle og kommunisere med sitt publikum har gjort han til en av verdens fremste fiolinister. Tellefsen har gjestet Glogerfestspillene tidligere, men det er mange år siden nå.

Hedersgjest på «Klassisk fra A-Å»

Under «Klassisk fra A-Å» i Kongsberg kirke vil Arve Tellefsen være hedersgjest. Glogerfestspillenes tema «Det søkende mennesket» vil danne bakgrunnen når vi får høre om hans reise i et liv med musikken, og, ikke minst, få oppleve hans varme og vibrerende tone. I tillegg til Arve Tellefsen vil flere festspillartister delta på konserten og fremføre hans musikkønsker. 

Like god på ski som på fiolin?

Det mange ikke vet, er at han er nesten like god på ski som på fiolin. Dagen etter konserten i Kongsberg reiser han til Italia for å gå  Marcialonga for tredje gang. Glogefestspillene og Kongsberg ikledd sin fineste vinterdrakt skal derfor sørge for å gi han en varm og god oppvarming til det 70 km lange skiløpet.

Bestillknapp

minneprisen vinnerneNYReidar Hauges minnepris ble tildelt Kongsberg Kulturskole. Prisen på 50.000,- og et bilde laget av Wenche Da Cruz kalt "Inspiratoren" ble delt ut under Glogerfestspillenes avslutningskonsert i Kongsberg kirke. 

Grunnlegger og iniativtaker

Fondet ble opprettet i 2012 til minne om Reidar Hauge. I tillegg til å være kantor i Kongsberg kirke var Hauge grunnleggeren av Glogerakademiet og initiativtaker til Glogerfestspillene. - Reidar Hauge har utvilsom etterlatt seg uutslettelige spor i Kongsberg generelt, men i Kongsberg kirke og Glogerfestspillene spesielt, sier styreleder Håvard Fossbakken og fortsetter. - Minnefondet skulle fremme utvikling av nye talenter og bidra positivt for byens kultur. Ambisjonene for fondet ble krevende å følge opp, men styret har sørget for at intensjonen til fondet ble fulgt opp på best måte. Styret og Reidar Hauges familie ble enige om å omgjøre fondet til en minnepris. Minneprisen skal kun deles ut en gang og til en mottaker som til fulle oppfyller fondets intensjon.  

yaga hedenstad2Det er Joel Speerstra som avslører denne sensasjonen. Vi vanlige dødelige forbinder Bach nettopp med piano- og orgelmusikk, men seniorforskeren ved GO-Art (Gøteborg Organ Art Center) kan fortelle at den gamle mesteren som døde i 1750, aldri spilte på et piano.

I disse dager er Speerstra i Kongsberg for å holde mesterklasse for årets Yaga-musikere. Young Artists Gloger Academy (Yaga) har tradisjonen tro, invitert talentfulle unge musikere som elever til mesterklasser og som konsertartister til festspillene. Årets mesterklasser stiller helt spesielle krav til øvingslokalene da årets åtte Yaga-deltagere er organister, noe som gjør det er vanskelig å finne et hvilket som helst øvelseslokale. De har hatt øvelser og mesterklasser i Haug kirke i Hokksund og Kongsberg Kirke, og på torsdag hadde de en spesielle øvelse i vakre Hedenstad kirke med et instrument de hadde svært lite erfaring med.

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px