Glogerfestspillene
Hjem

Pubbanner

Illustrasjon banner GFS2019

Stjernenattbanner

Glogerfestspillene 2018

minneprisen vinnerneNYReidar Hauges minnepris ble tildelt Kongsberg Kulturskole. Prisen på 50.000,- og et bilde laget av Wenche Da Cruz kalt "Inspiratoren" ble delt ut under Glogerfestspillenes avslutningskonsert i Kongsberg kirke. 

Grunnlegger og iniativtaker

Fondet ble opprettet i 2012 til minne om Reidar Hauge. I tillegg til å være kantor i Kongsberg kirke var Hauge grunnleggeren av Glogerakademiet og initiativtaker til Glogerfestspillene. - Reidar Hauge har utvilsom etterlatt seg uutslettelige spor i Kongsberg generelt, men i Kongsberg kirke og Glogerfestspillene spesielt, sier styreleder Håvard Fossbakken og fortsetter. - Minnefondet skulle fremme utvikling av nye talenter og bidra positivt for byens kultur. Ambisjonene for fondet ble krevende å følge opp, men styret har sørget for at intensjonen til fondet ble fulgt opp på best måte. Styret og Reidar Hauges familie ble enige om å omgjøre fondet til en minnepris. Minneprisen skal kun deles ut en gang og til en mottaker som til fulle oppfyller fondets intensjon.  

JBGundersen PrisvinnereReidun Ottersen, Sigurd Drogset Hemmingsen og Øystein Skjelstad Østensen vant Jonas B. Gundersens musikkpris for 2018. Prisen ble delt ut under lørdagens “Ode til Gloger” konsert i kirken. De unge musikerne har vært aktiv i kulturskolen i en årrekke, og har i mange år jobbet tett på hverandre med musikk: Sigurd i slagverksfaget inkludert melodisk slagverk, Øystein på kontrabass, bassgitar, komponist og arrangør og Reidun med sang, euphonium, trombone og også som komponist.

Allsidighet på høyt nivå

- Stipend til unge utøvere betyr mye: annerkjennelse, inspirasjon, synliggjøring og ressurser til veiledning og utstyr, sier kultursjef Heidi Hesselberg Løken, og fortsetter - Stipendvinnere er gode rollemodeller for yngre utøverne underveis. Årets Jonas B Gundersen stipend kunne ha gått til mange utøvere. Hvert år gror det frem nye utøvere som legger ned mye arbeid i å utvikle seg som utøvere. Det er godt at det finnes andre stipendordninger i Kongsberg, det gir trøst til juryen.

GruppelederneDet er over 100 frivillige som bidrar til å planlegge og gjennomføre festspill i Kongsberg denne uken. – De frivillige er selve hjertet i Glogerfestspillene, sier daglig leder Margit Åsarmoen, og fortsetter - Jeg er så takknemlig for den innsatsen som de frivillige gjør, vi hadde aldri klart å arrangere festspill uten denne hjelpen.

Det kreves verken spesielle kunnskaper om klassisk musikk eller festivalerfaring for å være frivillig under Glogerfestspillene. De frivillige kan selv velge hva de vil bidra med. Noen selger billetter og stille som vakter og billettkontrollører, noen står på kjøkkenet på menighetssenteret og sørge for at artistene får mat, mens andre rigger scener, jobber med markedsføring, kjører artister og utstyr mellom konsertarenaene. – Vi har gruppeledere for alle grupper og i tillegg har vi arenaansvarlige på de ulike spillestedene, sier Margit. I år har vi 14 konserter i Kongsberg kirke, 4 konserter og MiniGloger på KRONA, 2 på Smeltehytta, og 2 på Jonas B. Gundersen. I tillegg har vi arrangement på Energimølla, Galleri Låven og på Bergseminaret. Arenaansvarlige har oversikten over alle praktiske ting knyttet til konsertarenaen og vil være et viktig bindeledd mellom festspill-ledelsen og alle frivillig-gruppene som vakt, rigg, salg, teknisk etc.

ferrari2 Under Glogerfestspillenes avslutningskonsert 28. januar oppheves sjangergrensene når Kongsberg kirke fylles av lidenskapelige argentinske toner i tangoprosjektet «El arte de la Fuga y del Tango». Per Arne Glorvigen er kjent for sitt eminente bandoneon-spill på «trekkspillets Ferrari».

Fra transportabelt kirkeorgel til argentinske barer

Ingen musikkgenre virker i utgangspunktet fjernere fra hverandre enn den lidenskapelige argentinske tangoen og de strengt komponerte fugene fra Bachs siste verk. Men fellespunktene er der: bandoneonet var opprinnelig tenkt som et transportabelt kirkeorgel i opprinnelseslandet Tyskland før tangotrekkspillet det havnet på argentinske barer. Bandoneon-spillerne i Buenos Aires begynner som regel dagen med Bach og mate (argentinsk te), for så å spille tango til dans til klokka fem om morgenen. Polyfoni (flerstemthet) har preget tangoen da de fleste arrangører og komponister har bakgrunn fra klassisk musikk.

yaga hedenstad2Det er Joel Speerstra som avslører denne sensasjonen. Vi vanlige dødelige forbinder Bach nettopp med piano- og orgelmusikk, men seniorforskeren ved GO-Art (Gøteborg Organ Art Center) kan fortelle at den gamle mesteren som døde i 1750, aldri spilte på et piano.

I disse dager er Speerstra i Kongsberg for å holde mesterklasse for årets Yaga-musikere. Young Artists Gloger Academy (Yaga) har tradisjonen tro, invitert talentfulle unge musikere som elever til mesterklasser og som konsertartister til festspillene. Årets mesterklasser stiller helt spesielle krav til øvingslokalene da årets åtte Yaga-deltagere er organister, noe som gjør det er vanskelig å finne et hvilket som helst øvelseslokale. De har hatt øvelser og mesterklasser i Haug kirke i Hokksund og Kongsberg Kirke, og på torsdag hadde de en spesielle øvelse i vakre Hedenstad kirke med et instrument de hadde svært lite erfaring med.

JonasBprisen

Jonas B. Gundersens Musikkpris har vært delt ut under Glogerfestpillene helt siden 2004. Prisen tildeles unge talent mellom 15 og 20 år for å stimulere til musikalsk aktivitet samt å videreutvikle sitt talent og skal bidra til å løfte fram unge talent som utmerker seg spesielt. Musikkprisen er et viktig incitament for unge talent i Kongsberg-regionen. Den første mottakeren var Ung Musikk, Storbandet. Siden har prisen vært delt ut årlig til talentfulle prisvinnere som siden har utviklet seg til svært dyktige utøvere på hver sine felt. Vi har møtt flere tidligere mottagere av musikkprisen og funnet ut hva den har betydd for dem.

MiniGloger klovnÅrets MiniGloger gikk av stabelen på KRONA med masse aktiviteter og glade, ivrige Glogerbarn overalt. Aktivitenene var spredt over flere etasjer. Fedre og mødre kunne slappe av i kaféen mens barna lærte sirkuskunster, dirigering, sampling, tegnet og prøvde ulike instrumenter. Det var også eventyrstund med Yaga-organistene som fremførte Rødhette og ulven med en uvanlig skjelven og gammel bestemor som ble spist av ulven. Senere var det danseforestilling med Studio 3 og konsert med Det Norske Pikekoret, samt en klovneforestilling. 

130 fjerdeklassinger hadde sendt inn dikt som handlet om musikk til MiniGlogers diktskog i første etasje. Noen av diktene ble lest opp og deretter ble første, annen og tredjepris delt ut. På andre plass kom Jana Carmel Gamana. 

 

 

 

 

 

 

YagawalkingGlogerfestspillene har tradisjonelt hatt en festspillorganist som har spilt den tradisjonsrike Glogerkonserten under festspillene. I år er det ikke bare en, men åtte festspillorganister som alle trakterer Glogerorgelet. For at publikum skal få mulighet til å høre alle organistene arrangeres det derfor to Glogerkonserter i kirken, en på lørdag og en på søndag.

De unge orgelstudenter fra hele Europa som deltar på Young Artist Gloger Academy har et spesielt fokus på tidligmusikk i undervisning, mesterklasser og samspill mens de er i Kongsberg. Inntrykkene er mange for orgelstudentene, det er uvant med mye snø og minusgrader, men nå begynner de å bli gode og varme I trøya. - I helgen har de blant annet hatt mesterklasse med den suverene nederlandske organisten og pedagogen Matthias Havinga, sier koordinator Kristin Flatland Solbu, og fortsetter - De har konsentrert seg om Mendelssohns orgelmusikk og denne viser seg å passe ypperlig på Glogerorgelet i Kongsberg kirke.

AnneFrank«The beauty that still remains» er skrevet over tekster fra Anne Franks dagbok. Bestillingsverket ble urfremført under den offisielle markeringen av frigjørings-jubileet i 2015 og fremføres i Kongsberg kirke lørdag under festspillene. Anne Franks tekster formidles av jenter fra 12-21 år i Det Norske Jentekor.

Å jobbe med tekster fra Anne Franks dagbok har vært en sterk prosess for jentene i Det Norske Jentekor. - For de fleste norske barn og unge i dag, er krig noe som er langt borte, sier korets dirigent Anne Karin Sunndal-Ask. Sammen har de reflektert rundt Anne Franks opplevelser og tanker, om krigen og vår frihet og fred i dag.

- At jenter i alderen 12-21 år skal framføre dette verket, vil være spesielt av flere årsaker, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke. De er i samme alder som Anne Frank var da hun skrev disse tekstene og det gir en sterk formidling.

Operapub 450x450Glogerfestspillene gjentar fjorårets suksess med operapub på Smeltehytta lørdag kveld. Årets operapub preges av det skrevne ord, anekdoter, humor og merkelige historier. Det blir et dypdykk i leserbrevets historie og kanskje får publikum også noen godbiter fra Laagendalspostens arkiver?

- Operapuben er en kveld med klassisk sang og masse humor som ramme rundt den gode drikken, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

Mennesket har til alle tider sendt skriftlige beskjeder til hverandre, og årets operapub vil være inspirert av alt fra leserbrev, kjærlighetsbrev til avskjedsbrev. - I opera-litteraturen finnes det mang en brevarie, sier Isa, som selv skal synge litt under operapuben sammen med Frank Havrøy. Med seg har de også to stjerneskudd fra Norges Musikkhøgskole, det er sopranen Olivera Tićević og barytonen Carl-Christian Kure. 

Bunnlinja 450x450Det er bunnlinja som gjelder har vi blitt fortalt. Men hvor er den, egentlig? Under festspillpuben i Smeltehytta fredag under Glogerfestspillene får du oppleve suksessduoen Brøløy i den kritikerroste forestillingen «En topptur til bunnlinja». Forestillingen omhandler bunnlinja, ikke i et økonomisk perspektiv, men i et livsperspektiv og har i flere omganger har gått for fulle hus på Trøndelag teater.

Molteloven og forvaltningsansvar

År etter år er det noen som sliter med bunnlinja. I den fabulerende og grenseløse forestillingen tar Meløy publikum med på en vandring sammen med hennes aldrende far på Meløya. De dagligdagse problemstillingene hun henter frem er noe de fleste kjenner seg igjen i. Her tar hun en storopprydning i skolten og i livsregnskapet dukker både molteloven og forvaltningsansvaret opp.

TillunsjmedSkomsvollÅrets fylkeskunstner, Erlend Skomsvoll, er en allsidig mann. Musikeren som bor på et småbruk på Åmot er både pianist, komponist og arrangør. Han beveger seg elegant på tvers av sjangergrenser og har de siste årene lekt med ideer og tema fra den klassiske musikken. Under i lunsjkonserten fredag vil han gi nye impulser til 300 år gamle toner i av Bach.

Spellemannspris og fylkeskunstner

Skomsvoll er pianist og arrangør i Come Shine og hans samarbeid med blant andre Trondheim Jazzorkester, Pat Metheny og Chick Corea, tilhører noe av det ypperste i nyere norsk jazzhistorie. I 2015 mottok han i tillegg Spellemannsprisen i kategorien «klassisk» sammen med pianisten Christian Ihle Hadland og strykeensemblet 1B1 for platen «Holberg Variation». I fjor fikk han arbeidsstipendet Årets fylkeskunstner fra Buskerud fylkeskommune og med lunsjkonserten under Glogerfestspillene vil han kvittere for prisen. 

Artikkelbilde MiniGloger 2018MiniGloger er Glogerfestspillenes egen festival for barna. Festivalen arrangeres lørdag 28. januar på KRONA, og hele bygget vil yre av musikk, latter, spenning og lek.

MiniGloger starter kl. 12.00 med en rundtur på KRONA som viser barna hvor de ulike aktivitetene er befinner seg i bygget. Underveis blir det noen overraskelser! I løpet av dagen holder stjerneskuddene på Young Artist Gloger Academy (YAGA) og Det Norske Jentekor konserter for barna i Sølvsalen, vi kårer vinneren av årets Glogerfestspilldikt og arrangerer kunstutstilling. Det blir danseforestilling med Studio3 i Musikkteateret, Sirkusskole i Vitensenteret, lesestund og ordleker på biblioteket og du får muligheten til å lære litt om ulike instrumenter, hvordan de er laget, hvordan de lager lyd, hvordan de høres ut og hvordan du spiller på de ulike instrumentene. Plutselig Sirkus, som har hatt workshops for barna gjennom dagen, avslutter MiniGloger med sin forestilling "Indigos forunderlige verden".

aapningskonserten2017Åpningskonserten «Festspillfanfare» gir publikum en forsmak på årets Glogerfestspill. Lysekronene i Kongsberg kirke tennes og flere av årets musikere står på scenen.

Glogerfestspillene har sitt opphav i Glogerorgelet og årets festspill er full av orgelbrus. Karin Nelson starter «Festspillfanfaren» med en toccata av Weckmann nettopp på Glogerorgelet. Hun er en av instruktørene på festspillenes storsatsning YAGA der hun holder mesterklasser for fremtidens stjerneorganister. Publikum får også høre den kjente cellisten, Andreas Brantelid, og hans Boni-Hegar Stradivarius fra 1707. Han var den første skandinaviske musiker som vant Eurovision Young Musicians Competition (2006). I Kongsberg kirke spiller han Suite nr. 1 i G-dur av Bach.

YAGAorgelYoung Artist Gloger Academy (YAGA) er Glogerfestspillenes tilbud til unge musikere i starten av sin karriere. I løpet av to intense uker på Kongsberg vil åtte unge organister jobbe med internasjonalt anerkjente instruktører. Nåløyet for å bli med er trangt og årets deltakere holder masternivå.

YAGA ble etablert i 2015 med ønske om å skape et sted for unge musikkstudenter innenfor festspillenes rammer. Akademiets innhold retter seg mot ulike grupper hvert år, det være seg sangere, strykere, blåsere, regi osv.- I år vil vi gjøre vårt til at orgelet når ut til publikum når det trakteres av fremtidens stjerneorganister, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke og fortsetter – Vi har vi gleden av å hilse åtte unge organister velkommen til Kongsberg. I løpet av to intense uker konsentrerer deltagerne seg om kunstneriske prosjekt sammen med mentorer og lærere som har høyt internasjonalt nivå.

Tonenes talekunstBarokkbratsjisten Mari Giske har laget en serie for NRK P2 om musikk og følelser, og til frokostkonserten lørdag under Glogerfestspillene har hun med seg tre andre musikere fra Barokkanerne for å fortelle i ord og toner om hvordan barokkmusikk snakker til oss.

I begynnelsen var ordet – eller var det egentlig sånn? Kanskje musikken kom først? Rytmen, sangen, melodien? - Språket og musikken har vokst opp nærmest som siamesiske tvillinger gjennom menneskets historie, og selv musikk uten tekst har mange klare fellestrekk med språket sier Mari Giske, og fortsetter - Både språk og kroppsspråk spiller også sterke roller i musikkens evne til å vekke følelser i oss, og alt dette var noe barokkomponistene var opptatt av.

AtilAA AndsnesMed konsertene «Classics for dummies» har Glogerfestspillene i en flere år fylt Kongsberg kirke med musikkelskere. Konserten er en ønskekonsert hvor noe av det beste fra den klassiske musikken fremføres av utøvere i verdensklasse. I år har konserten fått navnet «Klassisk fra A til Å» og hele 11 Glogerartister vil stå på scenen i Kongsberg Musikkteater.

- Dette er konserten hvor humor og anekdoter ledsager tonene, sier kunstnerisk leder, Isa Katharina Gericke. Sammen med Frank Havrøy skal hun lede publikum gjennom konserten, og lover at glimt i øyet og fortellerglede vil være rammen rundt fantastisk musikk. - Vi som står på scenen elsker jo denne musikken, og vi håper at noe av denne lidenskapen skal skinne over scenekanten.

KommentarfeltetFør ble sannheten servert av barn og fulle folk. Så kom kommentarfeltene. Hvordan høres det ut når lidenskapelige nettdebattanter, vemmelige nett-troll, oversprudlende bloggere og sidekommentatorer synger ut i en opera? Tekstforfatter Marianne Meløy og komponist Trygve Brøske har ivrig fulgt med i kommentarfeltene og laget en opera basert på tekster derfra. Kammeroperaen var en av de første i verden som ble skrevet om denne typen nettvirkelighet og blir fremført under Glogerfestspillene.

Kommentarfeltet tar temperaturen på tiden vi lever i. I kammeroperaen møter vi nettroll, glade bloggere, fitnessguruer, selvlærte fagspesialister, bløtdyr og i alle fall en moderator. Det blir saftige kraftsalver, såre skrik, nådeløse utskjellinger, hatretorikk, bolleoppskrifter og ett og annet digitalt selvmord. 

Sturla 450x450Temaet for Glogerfestspillene 2018 er “ordskifte”. Og er det noe årets festspillpredikant er kjent for, så er det nettopp hans sterke stemme i det offentlige ordskiftet. Professor Sturla Stålsett har blant annet blitt betegnet som “engelen på samfunnets skulder”. Han har markert seg som en uredd forsvarer av de svakeste blant oss.

Sturla Stålset er idag professor i diakoni, religion og samfunn ved Det teologiske menighetsfakultet og har arbeidet både for Kirkens Nødhjelp, Kirkens Bymisjon, Frivillighet Norge, Åpen Folkekirke og ledet komiteen nedsatt av Kulturdepartementet for å gå gjennom tros- og livssynspolitikken (Stålsett-utvalget). I tillegg er han en også gitarist, sanger og låtskriver, og har gitt ut to soloalbum: Ingenting som før (2014) og Glansdager (2017), begge på Waterfall Music.

LunsjkonserteneLunsjkonserten under Glogerfestspillene har vært tidlig utsolgt de siste årene og mange har ønsket seg billett uten å få det. -Dette har vi tatt konsekvensen av sier daglig leder Margit Åsarmoen, og fortsetter – I år tilbyr vi lunsjkonsert både lørdag og søndag under Glogerfestspillene. Mens lørdagens lunsjkonsert er tilegnet munnrappe toner møtes klassiske musikere som å dyrke sin felles lidenskap for folkemusikk på Jonas B. Gundersen søndag.

Munnrappe toner

- Per Arne Glorvigen er ikke bare kjent for sitt eminente bandoneon-spill. Han er også en virtuos ordkunstner. Hans munnrappe kommentarer og legendariske imitasjoner vil garantert by på en munter stund på Jonas B. Gundersen lørdag under Glogerfestspillene, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

sjangerskifteGlogerfestspillene 2018 vil hylle ordet og dens reise gjennom tid. Ordskiftet vises blant annet ved at sjangergrensene oppheves og i januar byr festspillene på både jazz og tango i vintermørket. I samarbeid med Jazz Evidence inviteres det til musikalsk lek under Come Shine konserten i Kongsberg kirke 24. januar. I tillegg vil årets fylkeskunstner Erlend Skomsvoll gi nye impulser til 300 år gamle toner i Musikkteateret 26. januar.

Drømmebandet for enhver jazzklubb

Årets tema er «ordskifte», og hva er vel da mer naturlig enn at jazzen inviteres med inn i den klassiske musikkfesten? Come Shine har vært en lysende stjerne på den norske jazzhimmelen de siste 20 årene. I anledning jubileet inviterer Glogerfestspillene og Jazz Evidence til konsert i Kongsberg kirke 24. januar. Jazz og kammermusikk har mye til felles, og under konserten i kirken vil også en og annen festspillartist inviteres med i den musikalske leken.

 #minglogerløpye gir deg tips til hvilke konserter under Glogerfestspillene som kan passe ditt ferdighetsnivå.

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px