Glogerbroen
Hjem

Pubbanner

Beautybanner

Stjernenattbanner

Broen 450x450Zafer Dugheim, en kokk fra Idlib i Syria, liker å synge. Han har vært med i prosjektet Broen helt siden starten i oktober sammen med 23 andre flyktninger og en gruppe masterstudenter fra Norges Musikkhøyskole. 

Gruppen har allerede møttes flere ganger i de fem månedene prosjektet har pågått. De har brukt tid til å bli kjent med hverandre og deltagernes ulike kulturer - også den norske. Alle har fått foreslå elementer de ønsker å ha med i forestillingen. Zafer ønsker å formidle sin tradisjon gjennom folkesang. Andre har funnet frem mer moderne toner, kanskje inspirert av en afghansk popstjerne, eller en somalisk visesanger.

Det slamres gjentagende med døren, buldres med en kopp i bordflaten, perkusjonene ytrer seg freidig i uregelmessige støt, ord i ropes ut, mens polonesebroer dannes som om de viser hverandre respekt, idet de en etter en, entrer scenen under broene. Et bilde om forandring, forflytning og fornyelse males med lyd og bevegelse. Se meg. Hør meg. Jeg er en flyktning, … og jeg har identitet.

De fem masterstudenter fra NMH har hatt som oppgave å utarbeide konserten Broen. Sammen arrangerer de en forestilling basert på bidragene til flyktningen, men med seg har de også egne elementer med assosiasjoner til broer og brobygging. Deres faglig leder som leder den kreative prosessen er musiker Guy Wood. - Kongsberg er helt unik, sier Guy Wood. Han er tydelig imponert over den store motivasjonen og evnen organisasjonene i byen har for å få i gang prosjekter som dette. Det er en innovativ måte å tenke på integrering av flyktninger. Prosjektet Broen er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Musikkhøgskole, Kulturskolen, Glogerfestspillene, Norsksenteret, Integreringsseksjonen i Kongsberg Kommune og Instituttet for Fredsforskning.

It is not about pity

Wood kaller seg idealist og er involvert i mange prosjekter over hele Europa som involverer mennesker med ulike utfordringer. Siden den store flyktningenstrømmen fra høsten 2015, har de fleste prosjektene hans vært sammen med flyktninger. Han er overbevist om at slike prosjekter kan skape forståelse og begeistring og er viktige som kommunikasjonsarena. - Vi har nå vært sammen i fire dager og snakker ikke hverandres språk. Guy Wood er selv engelskmann. Han bor til daglig i Holland og snakker ikke mye norsk. De fem masterstudentene snakker norsk og engelsk, mens de 24 flyktningene snakker persisk, pashto, kurmanji, sorani, arabisk, tigrinia og somali. De har til felles at de deltar i integrasjonsprogrammet for flyktninger på Norsksenteret og samtlige er i startfasen for å lære seg norsk. - Men det går fint, for musikk opphever behovet for språk, sier Wood.

Menneskemøtene

- Jeg har så stor respekt for reisen disse menneskene har utført, og de vanskelige valgene de har tatt før de etterlot sin tilværelse i hjemlandet, sier Rita Therese Ziem. Hun er operasanger og masterstudent i utøvende sang. Selv om hun ikke får vært med på selve konserten vil hun være tilstede med sin sang i opptak gjort med gruppen dagen i forveien. - For meg handler dette prosjektet mest om menneskemøtene. Noen har reist fra familie, jobb, hus og hjem alle de tingene som utgjør en identitet. Nå når de skal gjenbygge sine liv, og opplever at de ikke blir sett som individer – bare som en del av flyktningemassen. Nadir Alkus forteller at han har tatt med seg kone, tre barn, sin gamle mor og en bror i rullestol fra krigsherjede Syria gjennom Europa. Han fikk ikke med seg mye, men sin vakkert utskårne Ney fløyte skal han spille på i konserten. - Vi kan ikke en gang forestille oss hva et slikt oppbrudd koster, fortsetter Rita Therese Ziem. Det krever enormt mot og mye styrke. Hvis vi kan hjelpe dem litt på veien og la dem gi oss et glimt av deres rike kultur, er det veldig bra for både oss, for dem og for alle som er åpne for det. Kanskje det kan være en form for demring for oss alle?

Tekst: Astrid Berdal/ Foto: Vidar Skaar Borgersen

"Broen" fremføres på Energimølla kl. 17:00 torsdag under Glogerfestspillene og det er fri inngang.

Share

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px