Kalkanter og tente lys
Hjem

Pubbanner

Beautybanner

Stjernenattbanner

lysekronene tennes 450x450Under festspillene tennes lysekronene i kirken under åpningskonserten og festspillgudstjenesten. I år vil de også tennes under Glogerkonserten. Lyset slåes av og kalkanter tråkker luft til orgelpipene. Glogerorganist Nils Henrik Asheim har satt sammen et program spesielt for Glogerorgelet som  springer ut av reformasjonskoralen.

Lokale kalkanter

Når lyset slukkes og den elektriske luftforsyningen til Glogerorgelet slås av er det kalkantene som sørger for luft til orgelpipene. En kalkant er en belgtråkker. I de fleste moderne kirkeorgler er elektriske motorer den eneste luftforsyningen. Men enkelte steder er den gamle manuelle driften beholdt som et alternativ, for eksempel i Glogerorgelet i Kongsberg kirke der de manuelle belgene benyttes årlig under den historiske orgelkonserten.

Det er organist Martine Bæver Larsen (23) og orgelelev Tonje Bakken Kro (17) som har fått dette ærefulle og viktige oppdraget. De kjenner orgelet godt også fra orgelkrakken. Martine har vært kalkant mange ganger tidligere og tross sin unge alder har Tonje også vært belgtråkker før. – Det er viktig at vi holder lufttrykket jevnt, sier de og fortsetter - Når det tråkkes «ekte» luft inn i orgelet får det en litt annen lyd og vi gleder oss til å være med å gi Glogerkonserten et historisk sus.

Introduksjon før konserten

Før Glogerkonserten starter vil organist Nils Henrik Asheim fortelle litt om programmet, så publikum oppfordres til å være på plass i kirken senest kl 15.45. - Noe av det mest spennende ved livet som organist, er å utforske instrumentene og lytte meg inn i dem, sier Asheim. Jeg bruker improvisasjon som et middel til dette og med årets tema «demring» passer det å starte med å vekke opp lyden i orgelet, varsomt, utforske gråsonene mellom lyd og ikke-lyd. På Glogerorgelet vil Asheim vil fremføre salmer i ulike versjoner gjennom to hundre års tidsspenn, korsatser han har transkribert for orgel, orgelkoraler og koralfantasier.

Link til mer info om Glogerkonserten og billettbestilling

Share

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px