Gjennombruddet
Hjem

Pubbanner

Beautybanner

Stjernenattbanner

Anne-01Glogerpublikummet har lengtet etter et gjensyn med Anne-Carolyn Schlüter. I år er hun en av Glogerartistene og lunsjkonserten hennes lørdag ble tidlig utsolgt. Her er historien om hvordan hun havnet på festspillene for 10 år siden, et besøk som fikk store konsekvenser for livet hennes.

Hun kastet seg på nattoget til Bologna for å gå på audition. Få uker tidligere hadde hun trosset alle advarsler og sagt opp sin faste stilling ved et lite operahus i byen Görlitz.  - Jeg følte jeg måtte videre - bryte opp fra det trygge og forutsigbare. Galskap sa noen. – For meg var det galskap å bli. Jeg følte at jeg ville mer, og hadde trang til å utvikle meg.

I Bologna var Claudio Abbado. Han var en av de store dirigentene i vår tid. Han har ledet Berliner filharmonien, Wien Filarmoniske orkester, symfoniorkesteret i London, har vært gjestedirigent for symfoniorkesteret i Chicago og var direktør ved operahuset La Scala i Milano. Etter en tid med alvorlig sykdom, hadde han fått det travelt med å gjennomføre en mangeårig drøm, nemlig å sette opp Mozarts opera, Tryllefløyten.

Agenten til Anne-Carolyn hadde en forsiktig fot innenfor hos Claudio Abbado. Han hadde allerede forsynt Abbado med en dyktig sopran. Når han fikk nyss om at Abbado også trengte en mezzosopran til rollen som «Tredje Dame» i Tryllefløyten, ringte han umiddelbart til Anne-Carolyn og ba henne komme seg til Bologna så fort som overhodet mulig. Flybilletter var for kostbart, så Anne-Carolyn valgte å ta den ti timer lange togturen til Bologna i Italia. Det ble en tur med mange tanker og mye nerver. Audition hos Claudio Abbado er ikke noe mange får mulighet til.

Det viste seg snart at togturen og den oppsagte jobben var kloke valg. Hun fikk den viktige rollen i Tryllefløyten og siden begynte snøballen å rulle. Det å bli assosiert med Abbado gav én kolossal dytt til karrieren hennes, og hun var plutselig en etterspurt artist med forespørsler fra nær og fjern. Hun kunne velge å vrake blant oppdrag, og reiste verden rundt med sin vakre stemme.

Slik havnet hun også i Kongsberg. Hun sang i kirken under Glogerfestspillene når hun opplevde det mye omtalte øyeblikket der hun møtte blikket til en fremmed i publikum. Dette skulle siden bli hennes mann. –Kall det kitch, men det var magisk. At noen kan skje mellom to mennesker bare etter ett lite øyeblikk, er helt utrolig, men det skjedde altså.

Ett år tidligere hadde hun opplevd et vanskelig samlivsbrudd og bestemte seg derfor for at menn og kjærlighet var et avsluttet kapittel i hennes liv. Det var en vanskelig tid, men bruddet bleviktig for hennes personligeutvikling. Karrieremessig fortsatte hun som før og hadde full fokus. I flere år hadde hun holdt et høyt tempo. Chicago, Madrid, Edinburgh, Oregon, Salsburg, Baden-Baden, to dager her og tre dager der. - Det kan virke som et glamorøst liv, men er ikke bare enkelt å være en karrieresanger. I tillegg til all reising, er det mye hensyn til helse, trening, stemme og øvelser. Minst to timer aktiv synging hver dag skal til for å holde konsertformen vedlike.

-Etter at teppet går ned og applausen stagger, tar du med deg blomsterbuketten og går hjem til hotellrommet alene. Det er ensomt liv. Selv om du møtte mange spennende mennesker, blir man aldri lenge nok på samme sted til å finne dybden i nye bekjentskap eller til å knytte varige vennskapsbånd. Det ble mange forutsigbare samtaler som dreide seg mest om meritter, bragder og bransjestatus. Etter at nyhetens interesse hadde falmet, overtok en følelse av tomhet og kanskje en spirende lengsel noe annet.

- Jeg forsøkte å holde avstand til mannen fra publikum og overbeviste meg selv om at han helt sikkert både var gift og hadde en skokk med søte små barn. Men det hadde han altså ikke, og i dag er de gift og har en sønn på fem år ved navn Einar. Kongsberg og familien har blitt hennes hjem, og gir henne fundament hun savnet. - Når jeg stiger av toget i Kongsberg etter å ha fått litt luft under vingene i Oslo eller en annen europeisk by, drar jeg det første draget med Kongsbergluft med stor nytelse og tenker at nå er jeg hjemme og det gir meg ro.

- Einar kom som en gave. At hun har levd ut alle behov for karriere før sønnen ble født, gjør at hun nå kunne gi han den oppmerksomheten han trenger uten å hele tiden ønske at hun skulle være noe annet sted. - Jeg elsker å være tilstede i livet hans og alt det han gir.

Hun har begynt å undervise i sang og musikkformidling på Musikk, dans og dramalinjen på Kongsberg videregående skole. - Det er uventet morsomt og føles veldig meningsfylt. Selv om et fåtall av elevene blir profesjonelle musikere, er det viktig å tenke på at kunsten er med på å skape et godt samfunn. Forskning viser at mennesker som får utvikle seg kunstnerisk har lettere for også å prestere i andre fag. Derfor mener jeg at ensidig satsing på realfag er feil. Lokale og nasjonale politikere bør kjempe for gode utdannelsesmuligheter også innenfor kunst og kultur. Det vil gavne hele samfunnet.

-Et supert prosjekt for barn er det som sønnen min nå får være med på, nemlig Sangskattekista. Slike satsinger er så viktige for barnas utvikling. Det er med på å bevare den fine sangtradisjonen i Norge, og samtidig beriker det barna og deres familier. Det er strålende fantastisk og viktig for hele samfunnet på lang sikt!

-Til slutt vil jeg gjerne si at jeg er enormt takknemlig for alt jeg har opplevd, det livet jeg har i dag, og for den støtten Glogerpublikummet viser meg. Jeg håper jeg får mulighet til å glede dem mange ganger i tiden framover.

Tekst: Astrif Berdal/ Foto: Vidar Skaar Borgersen

Share

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px