Celloen som barnevakt
Hjem

Pubbanner

Beautybanner

Stjernenattbanner

Yaga Maria kvadratiskBlant årets Yaga artister finner vi Maria Alejandra Conde Campos. Hun kaller seg et produkt av prosjektet El Sistema. El Sistema er en organisasjon i Venezuela som er kommet i gang for å beskytte barn og unge fra vold og narkotika, men også for å lære barn om musikk og gi dem en visjon av hva som er mulig, enten det er innenfor musikk eller andre aspekter av livet.

Har du vært på en Glogerkonserter i år, har du kanskje lagt merke til jenta med de vakre cellotonene. De sterke fingrene hennes flyr over gripebrettet som små akrobatiske edderkopper. Hun har spilt cello siden hun var 10 år.

Maria kommer fra Venezuelas lavere middelklasse, men poengterer at det er annerledes enn lavere middelklasse i Norge. - Standarden i hjemlandet mitt er mye lavere enn her til lands. Det mange som bor i slummen i Caracas. Vi bodde ikke i slum, men var heldige og hadde leilighet i en fjorten etasjers blokk i en bydel som verken var spesielt dårlig eller spesielt bra, noe midt i mellom. 

Både moren og faren hennes hadde helt greie jobber, men som ikke betalte særlig godt. –Vi hadde for eksempel aldri bil, men jeg gikk på en privatskole – riktignok var det en billig privatskole. En dag Maria da var åtte år, passerte hun og moren en skole. De hadde ofte gått forbi, og Maria var tiltrukket av atmosfæren der. Hun synes barna virket spesielt glade og tilfredse. Hun fortalte moren sin at hun gjerne ville gå på den skolen. Familien hadde en utfordring med arbeidstider og barnepass, så derfor viste det seg å passe fint at datteren kunne være på El Sistema-skolen på ettermiddagen etter at den vanlige skolen.

Det er rundt 600 000 barn som går på el El Sistema-skoler i Venezuela. I hovedstaden er det mange av dem, og de ligger strategisk plassert rundt i de mest fattige bydelene, slik at det skal være enkel tilgang for barn som trenger det. El Sistema ble grunnlagt allerede i 1975 av José Antonio Abreu som var musiker, parlamentsmedlem og økonom. Organisasjonen har blitt en stolt tradisjon i Venezuela som har hjulpet mange barn og fostret mange musikere. En av dem er fiolinist og dirigent Gustavo Dudamel, som har ledet flere av verdens mest anerkjente orkestre. Han er i dag musikalsk leder ved Los Angeles Filharmoniske orkester. Han har sagt at «El Sistema var en åpen dør til en annen dimensjon, en annerledes verden som jeg antageligvis aldri kunne ha sett».

At Venezuelas venstreradikale president fra 1999 – 2003, Hugo Chavez, tok på seg mye av æren for organisasjonen, var vanskelig å godta for mange. El Sistema har ofte blitt brukt som en politisk sjakkbrikke, og det har skapt kontroverser rundt organisasjonen.

-Jeg tror at El Sistema som velferdstiltak og musikkskole allikevel står på trygg grunn. Det håper jeg i alle fall, sier Maria som selv har gått trinnene i El Sistema. Da hun begynte som åtteåring var hun med i et kor i et par år, før hun begynte å spille cello som tiåring. – Vi jobbet hardt og det var ganske strenge lærere, men jeg elsket å være der. Det gav meg et formål, godt miljø og en tilhørighet. -  I tillegg har det bragt meg til spennende steder som for eksempel Kina, Sør Korea, Portugal, Kanada og Norge, sier hun på perfekt norsk.

Maria turnerte med Caracas Symphony Youth Orchestra da hun var på festspillene i Bergen og traff en ung norsk fiolinist, som ble kjæresten hennes. Siden har hun flyttet til Norge, går nå på Norges Musikkhøyskole og tar en bachelor. - Mesteparten av mitt musikkliv har jeg hatt full fokus på orkesterarbeid, men når jeg kom hit ville jeg gjerne også utvikle meg som solist. Siden 2013 har hun vært elev hos Truls Mørk. Nå spiller hun med fiolinisten Narin Musayeva og pianisten Marit Birkedal Aas i Trio Nemesis. Sammen vant de en kammermusikkonkurranse i 2016. De har hatt spillejobb på Grieg in Bergen festivalen, og nå får hun være en del av YAGA workshopen i Glogerfestspillene.

YAGA (Young Artist Gloger Academy) er et akademi for unge musikere på vei ut i yrkeslivet. Under to intense uker i Kongsberg konsentrerer deltagerne seg om kunstneriske prosjekt sammen med coacher og lærere som har høyt internasjonalt nivå. Årets YAGA-artister deltok i blant annet Kammermusikalsk vinternattsmagi og hadde egne kammerkonserter i festivalen.

–En ting vet jeg: jeg hadde aldri spilt cello hadde det ikke vært for El Sistema. Maria er veldig glad for å være med i årets Yaga workshop. – Å øve sammen med Esther Hoppe, Christian Poltéra og Gunilla Süssman har nesten vært en litt surrealistisk opplevelse. Jeg har lært enormt mye av disse respekterte og erfarne musikerne på de få dagene vi har hatt sammen.

Tekst: Astrid Berdal / Foto: Vidar Skaar Borgersen

 

Share

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px