Glogerfestspillene
Hjem

Gloger2

Profil

minglogerlype-square green

Glogerfestspillene 24.-28. januar 2018

aksel 450x450Den engelske barokktrompet-helten Mark Bennett leder avslutningskonserten under årets festspill. Med seg i Kongsberg kirke har han gjesteartistene Barokkanerne og Aksel Rykkvin. Barokkanerne er et ensemble med stor rutine mens den unge guttesopranen Aksel Rykkvin er en ny stemme som har gjort seg internasjonalt bemerket.

- Avslutningen av årets festspill blir både festlig og symbolsk, sier festspillenes musikalske leder Isa Katharina Gericke. - I barokkmusikken er trompeten gledens og seierens instrument, så vi har valgt den engelske barokktrompetisten Mark Bennett til lede oss gjennom avslutningskonserten, fortsetter Isa. Bennett har med seg det eminente ensemblet Barokkanerne. Det Oslo-basert tidligmusikkensemble som debuterte sommeren 1989 og er av Norges mest aktive barokkensemble.

ny prisvinnerGitaristen Kjetil Kongsgård Røraas (19) vant Jonas B. Gundersens musikkpris for 2017. Prisen ble delt ut under lørdagens “Ode til Gloger” konsert i kirken. Den unge musikeren har vært aktiv i kulturskolen i en årrekke, både i bredde, kjerne og dybdeprogram og deltar også i Musikkhøyskolens Talentutviklingsprogram.

Chet Atkins, Bach and tango

Kongsberg Kulturskole har fantastiske klassisk skolerte gitarlærere og har fostret mange musikalske talent. Kjetil Kongsgård Røraas er et av disse. Han startet opp som el-gitarist, men fikk etterhvert øynene opp for akustisk gitar og det klassiske gitar-repertoaret. Kjetil behersker alt fra Chet Atkins via Bach til tango. Han spiller i band, duer og ensembler spesialiserer seg på solostykker og har bidratt i mange musikalske sammenhenger i Kongsberg opp gjennom årene. Han er også en av de heldige som har fått plass på Talentutviklingsprogrammet (TUP) til Norges musikkhøgskole i Oslo.

lysekronene tennes 450x450Under festspillene tennes lysekronene i kirken under åpningskonserten og festspillgudstjenesten. I år vil de også tennes under Glogerkonserten. Lyset slåes av og kalkanter tråkker luft til orgelpipene. Glogerorganist Nils Henrik Asheim har satt sammen et program spesielt for Glogerorgelet som  springer ut av reformasjonskoralen.

Lokale kalkanter

Når lyset slukkes og den elektriske luftforsyningen til Glogerorgelet slås av er det kalkantene som sørger for luft til orgelpipene. En kalkant er en belgtråkker. I de fleste moderne kirkeorgler er elektriske motorer den eneste luftforsyningen. Men enkelte steder er den gamle manuelle driften beholdt som et alternativ, for eksempel i Glogerorgelet i Kongsberg kirke der de manuelle belgene benyttes årlig under den historiske orgelkonserten.

stjerneorkester

Glogerfestspillene får celebert besøk i år. Camerata Bern er et av de meste etterspurte kammerorkestrene i Europa og har stått på ønskelisten lenge. Det er skikkelig stas at vi får Camerata Bern til festspillene. Alle som spiller i det sveitsiske orkesteret et fremragende solister og deres kunstneriske leder, Antje Weithaas, tilhører de store fiolinistene i vår tid,.

Camerata Bern ble grunnlagt i 1962 ut fra ideen om å kunne spille med fleksibel besetning uten dirigent. Kammerorkesteret ble rasket et av de mest anerkjente i Europa. Kunstnerisk leder er Antje Weithaas og spillet kjennetegnes med en subtil og homogen klangkultur preget av karisma og spontanitet.

MiniGloger 450x450MiniGloger er Glogerfestspillenes egen festival for barna. I år vil de fleste arrangementene under MiniGloger foregå på KRONA. Det blir dirigering, komponering, rytmeverksted, danseforestillinger, trylling og minikonsert. MiniGloger billetten gir også fri inngang på Ode til Gloger konserten i Kongsberg kirke denne lørdagen.

Dirigere og komponere

Årets MiniGloger aktiviteter er i enda større grad knytt opp til Glogerfestspillenes egenart. I år får barna derfor blant annet prøve seg som dirigenter og komponister. Rytmeverksted har vi hatt i flere år og dette er veldig populært. I år vil dette finne sted på Vitensenteret på KRONA. Det blir også en minikonsert med en av Glogerfestspillenes dyktige artister under MiniGloger - pianisten Gunilla Süssmann tar barna med på en musikalsk reise i Sølvsalen.

Broen 450x450Zafer Dugheim, en kokk fra Idlib i Syria, liker å synge. Han har vært med i prosjektet Broen helt siden starten i oktober sammen med 23 andre flyktninger og en gruppe masterstudenter fra Norges Musikkhøyskole. 

Gruppen har allerede møttes flere ganger i de fem månedene prosjektet har pågått. De har brukt tid til å bli kjent med hverandre og deltagernes ulike kulturer - også den norske. Alle har fått foreslå elementer de ønsker å ha med i forestillingen. Zafer ønsker å formidle sin tradisjon gjennom folkesang. Andre har funnet frem mer moderne toner, kanskje inspirert av en afghansk popstjerne, eller en somalisk visesanger.

Tre damer med løypefarger
Det kreves verken spesielle kunnskaper om klassisk musikk eller festivalerfaring for å være frivillig under Glogerfestspillene. Vi har møtt noen av dem som jobber i festspilluken, og siden Kongsberg er en skiby og festspillene allerede har lansert Glogerløyper i år, forsøkte vi likeså godt definere frivilligløypene på samme måte. 

Under Glogerfestspillene er det over 150 frivillige i sving, fordelt på ulike konserter og arrangementer. Det rigges, kjøres, pyntes, selges, holdes vakt, ønskes velkommen, serveres. Noen frivillige har tatt skrittet helt ut og bedt seg fri fra jobb en ukes tid, og noen får presset et par tre vakter inn mellom sin vanlige jobb. Det de frivillige har til felles er at de synes det er gøy å jobbe på Glogerfestspillene.

Anne-01Glogerpublikummet har lengtet etter et gjensyn med Anne-Carolyn Schlüter. I år er hun en av Glogerartistene og lunsjkonserten hennes lørdag ble tidlig utsolgt. Her er historien om hvordan hun havnet på festspillene for 10 år siden, et besøk som fikk store konsekvenser for livet hennes.

Hun kastet seg på nattoget til Bologna for å gå på audition. Få uker tidligere hadde hun trosset alle advarsler og sagt opp sin faste stilling ved et lite operahus i byen Görlitz.  - Jeg følte jeg måtte videre - bryte opp fra det trygge og forutsigbare. Galskap sa noen. – For meg var det galskap å bli. Jeg følte at jeg ville mer, og hadde trang til å utvikle meg.

Yaga Maria kvadratiskBlant årets Yaga artister finner vi Maria Alejandra Conde Campos. Hun kaller seg et produkt av prosjektet El Sistema. El Sistema er en organisasjon i Venezuela som er kommet i gang for å beskytte barn og unge fra vold og narkotika, men også for å lære barn om musikk og gi dem en visjon av hva som er mulig, enten det er innenfor musikk eller andre aspekter av livet.

Har du vært på en Glogerkonserter i år, har du kanskje lagt merke til jenta med de vakre cellotonene. De sterke fingrene hennes flyr over gripebrettet som små akrobatiske edderkopper. Hun har spilt cello siden hun var 10 år.

Maria kommer fra Venezuelas lavere middelklasse, men poengterer at det er annerledes enn lavere middelklasse i Norge. - Standarden i hjemlandet mitt er mye lavere enn her til lands. Det mange som bor i slummen i Caracas. Vi bodde ikke i slum, men var heldige og hadde leilighet i en fjorten etasjers blokk i en bydel som verken var spesielt dårlig eller spesielt bra, noe midt i mellom. 

Dummies 450x450«Classics for dummies» ble introdusert under Glogerfestspillene i 2014. Konserten ble umiddelbart en bestselger og er nok en gang en av de mest populære konsertene under festspilluken. Konserten passer for alle som er nysgjerrige på klassisk musikk, uansett om man er en dreven klassisk konsertgjenger eller ikke, og programlederne gir oss en lett forståelig innføring i det vi får høre.

Gjenhør og nye møter

Årets «Classics for dummies» byr på en lett smak av klassisk musikk kombinert med humørfylte mellomstikk. Det blir gjenhør med gamle godbiter og kanskje et nytt møte med klassisk musikk man ikke visste fantes.

Nils Henrik Asheim artikkelHvert år under Glogerfestspillene arrangeres den tradisjonsrike Glogerkonserten. Glogerorgelet er Nordens største historiske instrument og på mange måter hjertet i Glogfestspillene. Mange fantastiske organister har sittet på orgelkrakken foran dronningen i Kongsberg kirke og i 2017 er det Nils Henrik Asheim som er årets Glogerartist.

Aasheim har en fot i den klassiske musikken og en annen fot i det frie improvisasjonsmiljøet. Han er kjent som en sjeldent kreativ musiker som stadig utforsker nye formater og skaper musikalske samarbeid. Når han kommer til Kongsberg kirke under Glogerfestspillene har han med seg et program som er inspirert av reformasjons-jubileet. Publikum får blant annet høre Asheims egne improvisasjoner over temaet «demring», Luther-musikk, koraler og koralbearbeidelser av Johann Walter, Michael Praetorius og Johann Sebastian Bach.

Esther vinternatt 450x450Fredags kveld under Glogerfestspillene arrangeres «Kammermusikalsk Vinternattsmagi» i Kongsberg kirke. Noen av de fremste unge klassiske talentene i Europa fremfører musikk fra kammermusikkens vakreste verk i samspill med Glogerartistene Ester Hoppe på fiolin, Gunilla Süssmann på klaver, Christian Poltéra på cello og sopranen Isa Katharina Gericke.

Unge instrumentalister

Etter fjorårets suksess «Venus og Andonis» med operastudenter fra hele Europa, har Glogerfestspillene i år invitert unge strykere i trioer eller kvartetter til Kongsberg. YAGA (som er en forkortelse for Young Artist Gloger Academy) er et akademi for unge musikere og sangere på vei ut i yrkeslivet. Under to intense uker i Kongsberg konsentrerer deltagerne seg om kunstneriske prosjekt sammen med coacher og lærere som har høyt internasjonalt nivå.

gunnarandfrank 450x450På lunsjkonserten fredag under Glogerfestspillene tar Gunnar Flagstad og Frank Havrøy tak i det aller meste kanoniserte sangene fra Schubert og forsøker å flytte disse tilbake inn i en intim sfære på Smeltehytta der galskap og gladskap går hånd i hånd.

Frankågunnar

Frank Havrøy har mange strenger å spille på. Han er sanger, komponist, arrangør og medlem av vokalgruppa Nordic Voices. Det er først og fremst sangeren og humoristen Frank Havrøy publikum får møte under lunsjkonserten. Baryton-solisten har sunget på en rekke konserter med både verdslig og kirkelig preg og vært med i flere operaoppsetninger.
Gunnar Flagstad spiller klaver og er førsteamanuensis i akkompagnement. Han har opptrådt i ledende konserthus som bl.a. Wigmore Hall og BBC Radio 3. Han er jevnlig gjest i NRK radio og TV, og har turnert landet rundt med Rikskonsertene. Som kammermusiker spiller han bl.a. i Tine Thing Helseth Quintet.

Classicforwinds 450x450

Fredagen under festspillene leder Tine Thing Helseth oss gjennom en festkveld med blåseinstrumenter og klassikere i fokus. Under Classics for Winds er Tine både programleder og solist og har med seg KV-Musikken og Kongsberg Byorkester på den flotte scenen i Kongsberg Musikkteater.

Tine Thing Helseth etablerte seg tidlig som en av verdens ledende trompetister, med en myk, klar og gjenkjennelig klang i spillet. Hennes sjarm og kunnskap har også gjort henne til en skattet programleder i NRK TV og radio. Så langt i karrieren har hun vært solist med ledende orkestre over hele verden. Debutalbumet kom i 2007, og for det fikk hun fikk Spellemannprisen i kategorien ”Årets nykommer”. Høsten 2011 gav hun ut albumet Storyteller, det første av i alt fire album som ligger i avtalen med det verdensomspennende selskapet EMI. Tine er også kunstnerisk leder for Tine Thing Helseth Quintet (TTHQ) som vi får høre under festspillpuben lørdag kveld.

Link til billettbestilling og program for Classics for Winds

Operapub 450x450

Opera og pub – kan det forenes? Tydeligvis, for fenomenet operapub er etterhvert blitt godt utbredt i by og bygd her til lands. Vi hiver oss på trenden og inviterer til operapub torsdag til lørdag under festspillene. På våre klassiske nachspiel er musikken rammen rundt den gode drikken. Det er duket for en annerledes kveld på byen.

Klassisk Vorspiel lager klassisk nachspiel torsdag

Per Sundnes og Frode Larsen er programledere i radiosendingen Klassisk Vorspiel hvor de inviterer til fest med klassisk musikk og gode historier. Torsdag sørger de for en humørfylt ramme rundt vårt klassiske nachspiel med munnrappe ordspill, saftige anekdoter og inngående kunnskap.
Link til mer info og billettbestilling

I år lanserer vi #minglogerløpye som gir det tips til hvilke konserter under Glogerfestspillene som kan passe ditt ferdighetsnivå.

Gloger festspillene

94x132 gloger24.-28. januar 2018

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter: www.ticketco.no

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px

Glogerfestspillene 2017 i pressen:
Fantastisk bredde på Gloger (LP +)
Besvimte midt i spillingen (LP +)
Fikk prøve seg som dirigent (LP +)
Prisvinneren 2017 (LP)
Anne-Carolyn Schlüter (LP +)
Livet som organist (LP)
Nesten alltid klassisk (LP +)
Rocka barokk (LP +)
Fra mørke til lys (LP +)
Lunsjkonserten er utsolgt (LP)
Tar med naturen inn (LP +)
Fantastisk festspillstart (LP +)
Slik blir MiniGloger (LP)
En ny begynnelse for Isa (LP +)
Vinternattsmagi i Kongsberg kirke (LP)
Festgudstjeneste med mye musikk (LP)
Her er årets Glogerartist (LP +)
Galskap og gladskap (LP)
Avslutningen blir både festelig og symbolsk (LP)
Stjerneorkester til festspillene (LP)
Så gavmildt var kulturrådet denne gang (LP +)
Grønn, rød og svart løype (LP +)
Snart er det på'n igjen (LP +)
Lokale blåsere møter verdensstjerner (LP)
Musikalsk manifestasjon av musikklinja  (LP +)
 
Om fjoråets festspill:
De fikk musikkprisen (LP web)
Ingen festspill uten disse karene (LP total)
Spilte klassisk for nybegynner (LP total)
Moro med Mandarinsaft (LP total)
Lurt å sikre festivalteltet i kveld (LP total)
Lager moro for de små (LP web)
Unge talenter i kø (LP total)
Kongsbergs klassiske talenter (LP total)
Se bildene fra Ode til Gloger (LP web)
Trivelig time i teltet (LP total)
Miniopera i Sølvsalen (Lp web)
Fiskum-bonde gir gratis ved til bålet (LP web)
Skal spille på åpningskonserten (LP web)
Fire Gloger-filmer på kino (LP web)
Festspillene brakte gjestfrihet til Raumyr (LP web)
Is-lek i kirkegårdsalléen (LP total)
Se den flotte isskulpturutstillingen (LP total)
Musikkelevene grep sjansen (LP total)
Får fram lyset i mørket (LP total)
Olof Boman gir seg i Gloger (LP total)
Alle her er flinke (LP total)
Billettkontor på Kirketorget (LP web)
Hør lokale prisvinnere (LP web)
Lippestad åpner Glogerfestspillene (LP web)
Rekordmange Glogerfrivillige (LP web)
Hva med litt grunnstrøk-meditasjon? (LP total)
I helgen blir det storøvelse (LP web)
To utsolgte konserter (LP total)
Programmet for jubileumsfestspillene (LP total)
Det koker nå før festivalen (LP total)