Artister 2016
Artister 2016

Artistoversikt 2016

Tora AugestadTora begeistret publikum under Glogerfestspillene i 2013, og har siden da fortsatt å markere seg både nasjonalt og internasjonalt som sanger, skuespiller og i gruppen Music for a while. Tora tenker på musikk som en venn som aldri svikter. Hun er oppvokst i to musikalske hjem hvor musikken var en naturlig kompanjong hver eneste dag. Hun er takknemlig for at hun får leve et liv hvor musikken spiller hovedrollen. For Tora betyr gjestfrihet generøsitet: Å gi noe til andre uten å forvente noe tilbake. Utrykket “pay it forward” liker hun godt, og tanken om at når vi gjør noe for andre, gjør vi noe for hverandre.

Per SundnesPer Sundnes skulle, med sin stemme, sitt  navn og ansikt, være kjent for de fleste musikkelskere med sans for radio og tv. Under Glogerfestspillene får vi se flere sider av denne energibunten. Musikk har alltid vært et bakteppe i Pers liv, og det finnes ikke en hendelse som ikke har et lydspor. “Jeg har vært utrolig heldig å få blande mine to lidenskaper profesjonelt , nemlig journalistikk og musikk. Musikken er altoppslukende og jeg prøver å få med meg så mye som mulig. En kveld i Operaen og en annen på svartmetallkonsert er perfekt miks for meg.” Per har en fin leveregel:

Martin LissolaSom en del av YAGA-crewet inviterer vi tilbake noen fra tidligere år til å være festspillartister. Martin var med i 2015 og er i 2016 festspillartist og instruktør for YAGA.
Musikk er en naturlig del av våre liv og vår hverdag, mener Martin. Han sier også at å lytte på musikk påvirker oss alle. Å få spille og skape musikk påvirker oss på en helt ubeskrivelig fantastisk måte. Parallellen til gjestfrihet er til stede. «Gjestfrihet for meg betyr felleskap, og å få andre til å kjenne seg som en del av dette felleskapet». Martin ser frem til et nytt besøk i vakre Kongsberg, til den herlige stemningen, snøen og forhåpentligvis en tur på ski.

ceciliaCecilia Zilliacus og hennes fiolin burde heller ikke være ukjent for Glogerfestspillenes publikum. I 2014 gjestet hun Kongsberg sammen med sin stryketrio. Nå er hun tilbake, og vi gleder oss til å høre henne i ny sammenheng. For Cecilia er musikk glede, intuisjon, angst, energi, eufori, intellektuell stimulans, samklang, felleskap, ensomhet, og en nødvendighet. Ja, rett og slett alt vi mennesker kan føle. Og ikke så forskjellig fra hva gjestfrihet også kan være. Men først og fremst er gjestfrihet lykken å få lov til å dele, privilegiet å få by på seg selv og det å kunne gi noe – det må være mat eller musikk!

Oslo strykekvartettOslo Strykekvartett har siden starten i 1991 markert seg som en av vår tids mest allsidige og nyskapende strykekvartetter. Repertoaret spenner fra standardverkene med vekt på Beethoven til låter av ABBA og Brubeck, som de fremfører med humor og ablegøyer. Selv Tosca og Peer Gynt går ikke fri for kvartettens utrettelige formidlingstrang. Kvartetten overrasker stadig med egne minifestivaler. Glogerfestspillene er ingen ny arena for denne allsidige kvartetten, vi gleder oss til et gjenhør nå i 2016!

Mari GiskeMari Giske er også en del av “crewet” til årets YAGA. Mari mener at musikken har et potensial til å gå forbi intellektet, å kjennes i kroppen og kommunisere direkte til følelsene våre. Derfor betyr musikk mye for Mari, og etter hennes mening, mye for oss alle i en verden som bare blir mer og mer hektisk, komplisert og intellektuelt basert.  Musikk handler om å åpne hjertet sitt, og gjestfrihet også. Gleden ved å gi og motta er grunnleggende i oss mennesker, og et lykkelig menneske er et som ikke lukker dette ute.

sparboNjål Sparbo har etter debuten i 1991 markert seg som en av Norges mest aktive og allsidige sangere, med et repertoar som spenner over opera, romanser og kirkemusikk. Sparbo er blitt tildelt en rekke priser og stipendier, og etter en konsertserie med samtlige sanger av Edvard Grieg, mottok han i 2009 Griegprisen for sitt bidrag til å fornye den musikalske tolkningstradisjonen i Griegs sanger, særlig ved å få frem den dramatiske spennvidden.

Forsberg-BengtBengt Forsberg er ikke et nytt bekjentskap for Glogerfestspillene. Vi gleder oss stort til å få denne fantastiske pianisten fra Stockholm tilbake til Kongsberg. For Bengt har musikken alltid vært en uslåelig kilde til glede og trøst. Gjestfrihet bør romme alt det. For han og det svenske folk handler gjestfrihet i disse dager om å forsøke å hjelpe mennesker som flykter fra krigens helvete, og i tillegg skille mellom normal religionsutøvelse og religiøs fanatisme/terrorisme.

Mari MaurstadMari Maurstad har vært ansatt på Nationaltheatret siden 1981 og hadde sin debut på Den Nationale Scene i 1977. Hennes første store rolle var som Cordelia i William Shakespears King Lear i 1978. Hun har hatt tre soloshow, gitt ut 14 bøker, 7 CDer, spilt store roller, vært engasjert i ulike organisasjoner og er mor til tre. En energisk kvinne vi gleder oss til å se i familieforestillingen lørdag.

Mine BrinkmannMime Brinkmann var en del av festspillene 2015, med Barokksolistene. I 2016 er hun tilbake og er en del av YAGA, som instruktør og coach. For Mime er musikk et viktig kommunikasjonsverktøy. Hun kommer fra Østen, har bodd i mange ulike land og prøvd å snakke de ulike språkene, reist rundt med celloen på ryggen i over 30 land, og det fasinerer henne at vi er de samme med en gang vi går på tvers av ulikhetene i kulturer, tradisjoner og språk.

Kungsbacka pinaoKungsbacka Piano Trio, etablert i 1997, er anerkjent som en av de mest fremtredende ensemblene i sin generasjon, med en blomstrende internasjonal karriere. Fra de vant 1. pris i Melbourne International Chamber Music Competition, har trioen opptrådt ved ledende festivaler og på de mest betydningsfulle konsertscenene verden over. Kungsbacka Piano Trio har gitt ut en rekke innspillinger.

Thomas RuudThomas Ruud er en av Skandinavias mest ettertraktede sangere. Og naturlig nok betyr musikk enormt mye for ham. Det gir ham en mulighet til å uttrykke seg på en måte han ellers ikke kunne ha gjort. «Når musikken åpner rom i meg der ord ikke strekker til, berører det meg i min indre lille verden så jeg ikke er ensom». For Thomas er gjestfrihet åpenhet, varme, generøsitet, brobygging, samhold og medmenneskelighet. Han ser frem til å jobbe med gode artister, og å skape fine konserter sammen med hyggelige kolleger og venner.

Vegard LundHva er en theorbe? Kom på konsert med Vegard så finner du ut av det! For Vegard finnes musikken i nesten i alle situasjoner, og den gir svaret på det meste som ikke lar seg besvare. Her finnes kilden til alt liv og all kreativitet, nesten som en religion, men uten alt det dogmatiske fjaset, sier Vegard. For Vegard kan gjestfrihet være å gi rom for det uvante og det ukjente og å møte dette med åpne armer. Han gleder seg til nye musikalske bekjentskaper, både når det gjelder repertoar og musikere han ikke tidligere har jobbet med

stian-karstensenStian Carstensen ble født på Eidsvoll, og er en allsidig musiker innenfor jazz- og folkemusikk. Han vokste bokstavelig talt opp som musiker og ble opplært av sin bestefar samt sin far. Han fikk sin TV-debut på Halvsju, og studerte senere ved Viken folkehøyskole og på jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Der etablerte han gruppa Framers Market. Han er kjent som landets fremste multiinstrumentelle (bl.a. trekkspill, gitar, fløyte, kaval, gaida og banjo). Han er også kjent for sine humoristiske tekster som “Ja, Noorge” og har alltid en vits på lager. Stian er ingen fremmed mann på Kongsberg og vi gleder oss til et hjertelig gjensyn!

CARL ADAMCarl Adam Landström er årets festspilleorganist. Han kommer fra Sverige og skal for første gang spille på Glogerorgelet, noe han virkelig ser frem til. Musikken har siden ung alder hatt en spesiell plass i Carl Adams liv, den er som et talerør hvor han får uttrykt seg. «Det ligger stor glede og utfordring i det å få lov til å fortelle noe i gjennom musikk, uansett om det gjelder å tolke en komposisjon eller gjennom det å improvisere.» Gjennom det siste året har han, som så mange andre, hørt rapporter og debatter om situasjonen til flyktningene.

IsaIsa har vært kunstnerisk leder av Glogerfestspillene siden starten i 2001. Musikken fikk tidlig en viktig plass i hennes liv. Hun ble født inn i en musikalsk familie hvor de fleste spilte eller sang; familiekor- og orkester var slett ikke uvanlig ved høytid og sammenkomster. At musikken ble en levevei, var nok likevel litt tilfeldig; «Drømmen var å bli jordmor, men jeg kom tidlig inn i et miljø hvor jeg fikk utfolde meg innen teater og musikk. Jeg ble nok bitt av basillen lenge før jeg egentlig skjønte det selv».

Music whileForuten Tora Augestad og Stian Carstensen består denne gruppen av Mathias Eick, trompet, Martin Taxt, tuba og Pål Hauske, perkusjon og trommer. Dette er et stjernelag av norske jazzmusikere, og det som kjennetegner gruppen, er deres personlige, organiske og kreative behandling av ulikt låtmateriale. 

karolinaMusikken har alltid vært en stor del av Karolina Radziejs liv og også en del av hennes omgivelser. Hun gikk på skole med stor vekt på musikkfag og aktiviteter døgnet rundt. Da hun og familien kom til Norge, ble fiolinen en stor del av hennes liv og identitet. Overgangen til et nytt land og et lite bygdesamfunn, der hennes far virket som organist og musikklærer, taklet hun ved å spille mer.

Per GrossPer Gross har etablert seg som en av Sveriges lysende instrumentvirtuoser. For Per er musikken en av få kunstarter som har en direkte form. Han opplever musikken som et fantastisk kommunikasjonsmiddel, både mellom musikerne og mellom musikere og publikum. Det er alltid en overveldende og suveren følelse i det øyeblikket det oppstår kontakt mellom scenen og salongen.

Olof BomanSom kunstnerisk leder er dette hans 8. Glogerfestspill i Sølvbyen. Olof er en glad svenske som bor i Berlin. Han vokste opp i et hjem hvor sang og musikk var en naturlig del av hverdagen. Og når han selv begynte å spille var det “så himla KUL!”. Gleden over musikken er det viktigste i kallet til å utøve og formidle. Musikken har stort sett alltid hatt en naturlig plass når familie, venner og nye bekjentskap treffes hjemme hos Olof, og sang og musikk er en selvfølge til hverdags og fest.

Ingeborg ChristophersenIngeborg har spilt i Kongsberg kirke ved flere anledninger. Hun blir i 2016 også en del av YAGA-“crewet”. For Ingeborg er musikk alfa og omega. Den er grunnleggende i hennes identitet, og det er hennes levevei og pasjon. Hun opplever det som magisk hvor viktig musikken er der ord og logikk ikke strekker til. Gjestfrihet betyr at Ingeborg sjelden spiser middag alene. Videre betyr det at huset, hjertet og samtalen åpnes for flere enn dem i den aller innerste kretsen og at man får anledning til å bli kjent med mange spennende mennesker. Ingeborg gleder seg til å spille i Kongsberg igjen! «Jeg gleder meg til å møte nytt repertoar, nye medmusikere og “gamle” medmusikere (Som cello-Mime, som jeg elsker å spille sammen med!)».

SinikkaSinikka Langeland er komponisten bak årets bestillingsverk Sølvbergvariasjoner, en bestilling i anledning Glogerfestspillenes 15-års jubileum. Musikken er det viktigste i Sinikka sitt liv. Det betyr at hun lytter mye til musikk, men hun må spille for å komme i kontakt med et plan i seg selv hvor livet er vibrerende. Uten musikk og kunst syns hun dagene blir matte og fargeløse. «Musikk er som vin, det kan endre stemningen på et blunk og få meg til å ville danse, gråte eller meditere. Musikken kan lindre stor sorg og også forsterke gode hendelser og gleder. På sitt beste sitter man igjen med en fortettet opphøyd stemning som man kan bære med seg i hjertet i lang tid».