Hjertet i festspillene

GruppelederneDet er over 100 frivillige som bidrar til å planlegge og gjennomføre festspill i Kongsberg denne uken. – De frivillige er selve hjertet i Glogerfestspillene, sier daglig leder Margit Åsarmoen, og fortsetter – Jeg er så takknemlig for den innsatsen som de frivillige gjør, vi hadde aldri klart å arrangere festspill uten denne hjelpen.

Det kreves verken spesielle kunnskaper om klassisk musikk eller festivalerfaring for å være frivillig under Glogerfestspillene. De frivillige kan selv velge hva de vil bidra med. Noen selger billetter og stille som vakter og billettkontrollører, noen står på kjøkkenet på menighetssenteret og sørge for at artistene får mat, mens andre rigger scener, jobber med markedsføring, kjører artister og utstyr mellom konsertarenaene. – Vi har gruppeledere for alle grupper og i tillegg har vi arenaansvarlige på de ulike spillestedene, sier Margit. I år har vi 14 konserter i Kongsberg kirke, 4 konserter og MiniGloger på KRONA, 2 på Smeltehytta, og 2 på Jonas B. Gundersen. I tillegg har vi arrangement på Energimølla, Galleri Låven og på Bergseminaret. Arenaansvarlige har oversikten over alle praktiske ting knyttet til konsertarenaen og vil være et viktig bindeledd mellom festspill-ledelsen og alle frivillig-gruppene som vakt, rigg, salg, teknisk etc.

Tar hånd om stjernene
Kathrine B. Moholth har vært frivillig helt siden første gang festspillene ble arrangert og har hatt mange oppgaver underveis. De siste årene har hun vært en av to artistansvarlige. – Min jobb er å sørge for at Glogerartistene får et bra opphold i Kongsberg. Jeg koordinerer oppholdet til hver enkelt artist, svarer på spørsmål, hjelper med utfordringer og er tilgjengelig når det trengs. Det er greit for artistene å ha en person å forholde seg til, slik at de kan konsentrere seg om sine oppgaver sier Kathrine. Glogerdagen hennes begynner vanligvis med et morgenmøte klokken 08:00 og ender etter siste konsert utpå natten en gang. – Jeg elsker å være i festspillboblen i løpet av den intense festspilluken. Jeg tenker at jeg gir litt til Gloger og får masse tilbake sier hun, og fortsetter- Jeg hører jo masse på klassisk musikk til vanlig, og denne uken får jeg oppleve å være midt i en levende vulkan av toner og talent.

Det gode vertskap
Vertskapsrollen er noe som tas på alvor under Glogerfestspillene. De frivillige står på døgnet rundt for å sørge for at hjulene går rundt. Det rigges, kjøres, pyntes, selges, holdes vakt, ønskes velkommen og serveres. Noen frivillige har tatt skrittet helt ut og bedt seg fri fra jobb på dagtid, og noen får presset inn et par tre vakter når de ikke er på jobb. Samholdet er godt og de frivillige sitter igjen med musikalske og sosiale opplevelser de lever lenge på. – Fra første øyeblikk får man kjenne den varme og uformelle stemningen som de tilreisende Glogerartistene har hørt om på forhånd, sier Kathrine. Det er noe av det som gjør at artistene mer enn gjerne kommer tilbake til Kongsberg. Og som er med å skape de magiske øyeblikkene publikum får høre på scenen.