– Årets tema for Glogerfestspillene er undring og undring er jo selve grunnen til at mennesker er opplyste. Hva er da mer naturlig enn å bidra med en samling lyse hoder, sier Ingegjerd Mandt som har vært kunstfaglærer på Kulturskolen siden 1998. Hun og kollegaen Margaret Loe Elde, har ledet elevprosjektene mot Glogerutstillingen i over ti år.
I år har nesten femti kunstfagelever i alderene 6-17 hatt en utfordrede oppgave med keramikk, trearbeid og til slutt elektrisk montering. – Det viste seg å bli litt komplisert når de ulike delene skulle monteres, men det gikk bra til slutt. Hver enkel figur har fått sitt eget uttrykk. Det er spennende å se dem fungere sammen i utstillingen.
Det synes også Johanna Ulateig Halle, Oda Sundquist Grønbeck og Nathalie Hellstrøm, tre tiåringer som begynte på kunstfag i høst og som stolte stiller ut kunstverk for første gang. De viser ivrig hvor figurene deres er plassert i rekken. – Det er dette vi har jobbet mest med i høst, og det var veldig gøy, sier Johanna. Nathalie forteller at de har det morsomt på kunstfag. Der får de gjøre større og mer spennende prosjekter enn de får i kunst og håndverk på skolen. – Også tøyser og ler vi litt mye da, føyer Oda til. Men det går bra, for læreren er sånn litt snillstreng og da går det greit.
Så, neste gang du er i Kongsberg kirke, ta en ekstra titt på taket i det sørlige sakristiet. Da får du se en morsom gjeng med opplyste hoder som kanskje ikke har fått den oppmerksomhet de fortjener.
Tekst: Astrid Berdal / Foto: Vidar Skaar Borgersen