Festspillsamtalene som foregår på Energimølla tar for seg galskapen i vår kultur og vårt samfunn. Galskapen er den røde tråden som følges inn i medisinen, i politikken og religionen, i kunsten og i kjærligheten under hele festspillet.
Programleder Håkon Haugsbø håper at samtalene kan gi oss en dypere innsikt for å begripe bedre den verden vi lever i.
Samtalen Den forrykte medisinens åpningssekvens viste frem ytterpunktene i menneskehetens vakreste skjønnhet og dens verste råskap.
Harpist Sidsel Walstad spilte to lyriske stykker før programleder og moderator, Håkon Haugsbø, stilte spørsmålet: «hvor sykt kan et menneske bli?».
De fremmøtte ble tatt med inn i tragedien i Hyttegata, gjennom førstepersonsbeskrivelse fra Matthias Angers møte med drapsmannen. Deretter kom forfatter og podkast-journalist Joachim Førsund, som i syv episoder med podcasten “Mannen fra Theresesgate”, har forsøkt å pusle sammen et bilde av Rustam Louis Foss, en alvorlig psykisk syk mann som ble skutt av politiet på Bislett i Oslo, kun én måned etter Kongsberg-drapene.
Rettspsykiater Randi Rosenqvist var tredje paneldeltaker, og hun kunne fortelle fra sine 45 år med erfaring fra psykiatrien. Publikum fikk et nært møte med menneskets galskap og fortvilelse, og det ble stilt spørsmål om samfunnets evne til å ivareta mennesker som er alvorlig psykisk syke. Rosenqvist viste til at mennesker med schizofrenidiagnose og psykoser har en virkelighetsbrist, og at de dårligste har behov for mange års behandling. Dette krever tid og ressurser som vårt helsevesen og politikere ikke prioriterer.
Anger understreket sin relasjon til musikk og kunst som terapi etter den dramatiske hendelsen.
Førsund på sin side, problematiserte hvordan kunsten og skuespill kan ha fremprovosert elementer som førte Rustam Louis Foss inn i traumer og opprettholdt hans sykdom.
Det foregår en nedbygging av musikktilbudet innen psykiske helsetjenester, dette til tross for at kunst og kultur har en bevist stor terapeutisk effekt.
Ett spørsmål som hang igjen etter dagens festspillsamtale var: Dreier den reinspikka galskapen i medisinen seg også om samfunnets evne til å ta vare på våre aller mest psykisk syke?
Tekst: Ann-Mari Lofthus
Foto: Irene Lislien