Takk for i år

Sluttstrek er satt. Gloger er over. Siste tone har ebbet ut. Applausen har lagt seg. Kirkerommet tømmes for publikum. Artistene klemmer hverandre. Lysene slukkes. It’s time to say goodbye.

Publikums takknemlighet på festspillenes siste konsert var til å ta og føle på. Og det slo oss hvilken oppriktig glede som bandt artister og publikum sammen. En glede over å få gi og å motta, over å få være til stede i et musikalsk fellesskap med skaperevne og formidlingsvilje. Siste konsert får naturlig nok et preg av at «vi klarte det denne gangen også». Vi skjønner arrangørene og de frivillige og artistene så vel. Nå kan de puste ut. De klarte det, og gjennomførte festspillene med glans og bravur.

På vei ut i vinterland, mens nysnøen fortsatte å forgylle landskapet, tenkte jeg på de vakre blomsterdekorasjonene, på den stilige lyssettingen, på det monumentale rommet, på alle de vakre tonene vi var blitt til del. Aller sterkest inntrykk denne aller siste kvelden gjorde det virtuose samspillet mellom to unge musikere på henholdsvis blokkfløyte og fiolin. De tok pusten fra meg, med en teknisk briljans og en utsøkt og smittende spilleglede.

Og der endte det altså. Trøsten er at det bare er 360 dager til det braker løs igjen.

Tekst: Nils Trygve Brandt / Foto: Vidar Skaar Borgersen